Facings

Wat zijn facings?

Een facing is een laagje vulmateriaal in de kleur van je tanden, dat gebruikt wordt om het uiterlijk van je gebit te herstellen of te verfraaien. Facings worden onder andere gebruikt voor het repareren van afgebroken tanden, het opvullen van een spleet tussen de tanden, het wit maken van ernstig verkleurde tanden of het maskeren van scheve tanden. Hoewel facings nooit volledige tanden zijn, worden facings soms ook wel nep tanden genoemd. Voor het vervangen van een volledige tand wordt namelijk gebruik gemaakt van een implantaat of brug.

Van welke materialen worden facings voor tanden gemaakt?

Facings voor tanden worden vervaardigd uit composiet of porselein. Beide materialen hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Composiet facings vereisen minder slijpwerk aan de tand of tanden en zijn goedkoper om te plaatsen. Composiet is hetzelfde materiaal wat ook in een vulling zit en makkelijk te repareren. Porseleinen facings zijn een stuk duurder, omdat deze in een tandtechnisch laboratorium moeten worden gemaakt. Het aanbrengen van porseleinen facings kan daarom ook niet in één behandeling gebeuren; je moet altijd een tweede keer terugkomen. Facings van porselein moeten minimaal een halve centimeter dik zijn, dus er moet vaak iets meer van je eigen tand worden weggeslepen. Porseleinen facings zijn echter wel minder gevoelig voor aanslag op het oppervlak dan composiet facings.

Wil je een afgebroken tand laten repareren, een spleetje laten opvullen of scheve tanden laten rechtzetten?

Neem gerust contact op met Peak Dentistry voor meer informatie over facings in Deventer.

Hoe ziet een behandeling voor composiet facings eruit?

Om te beginnen wordt de juiste kleur van de facing bepaald, dit gebeurt altijd in overleg met je tandarts. Die je kan laten zien wat het effect van de verschillende kleurtinten op de uitstraling van je gebit is. Het streven is altijd om een zo natuurlijk mogelijk uitziend resultaat te creëren. Afhankelijk van wat er precies gecorrigeerd moet worden, slijpt de tandarts mogelijk een dun laagje van je eigen tand af. Dit is om ruimte te maken voor de facing en te voorkomen dat de tand straks dikker wordt dan je andere tanden. 

 Vervolgens wordt de tand behandeld met een speciaal zuur, waarna er een hechtlaag wordt aangebracht. Daarop wordt het dan nog zachte composiet vastgeplakt. Het zuur zorgt ervoor dat het tandoppervlak ruw wordt. Door het ruwe oppervlak kan het composiet zich beter hechten aan de tand. De facing wordt dan in de gewenste vorm ‘geboetseerd’, waarna het vulmateriaal met blauw licht wordt beschenen om het hard te maken. Tot slot wordt de composiet facing bijgeslepen en gepolijst. Je tandarts doet er alles aan om te zorgen dat je facing aanvoelt als je eigen tand. Vaak ben je er binnen een paar dagen al helemaal aan gewend.

Levensduur composiet facings

Facings van composiet hebben gemiddeld een levensduur tussen de 4 en 8 jaar. Net als echte tanden kunnen facings van composiet verkleuren. Het is verstandig om niet te veel koffie of thee te drinken, om de facings wit te houden. Roken zorgt er ook voor dat  de facings sneller verkleuren.

Facings kunnen beschadigen. Bijt daarom niet met composiet facings op harde objecten zoals potlood of hard snoep. Dit geldt ook voor facings van porselein. Het voordeel van facings van composiet is dat deze makkelijk gerepareerd kunnen worden. Afhankelijk van de staat vervang je facings vna composiet meestal 1 keer in de vijf jaar. Porseleinen facings zijn duurzamer, maar ook lastiger te repareren of vervangen.

Voor een zo lang mogelijke levensduur wordt aangeraden om een zachte tandenborstel te gebruiken. Het voordeel van composiet facings is dat ze makkelijk gerepareerd kunnen worden. Dit kan gerepareerd worden door je eigen tandarts.

Hoe lang gaan Porseleinen facings mee?

Facings die zijn gemaakt van porselein zijn het meest kwalitatief en duurzaam. Porseleinen facings gaan langer mee dan facings van composiet. Voordeel hiervan is dat de porseleinen facings minder vaak vervangen hoeven te worden.

De porseleinen facings gaan 10 tot 15 jaar mee voordat ze toe zijn aan vervanging. Dat maakt Porseleinen facings een duurzame oplossing voor een mooi gebit. Daarnaast verkleuren Porseleinen facings minder snel door aanslag van onder andere koffie of thee. Facings van composiet zijn een stuk gevoeliger voor verkleuring.

Facings polijsten

Wat nou als je facings zijn verkleurd, maar je facings nog niet toe zijn aan vervanging? Net zoals je tanden kan bleken kan je dit ook met facings. Tanden worden normaal gesproken gebleekt met bleekgels van waterstofperoxide. Facings kun je niet op deze manier bleken. Wel kan je facings polijsten om ze weer wit te maken.

Porseleinen facings blijven het langst wit maar kunnen alsnog van kleur veranderen. Om facings van porselein weer wit te maken is het nodig om ze te polijsten met polijstpasta of polijst-strips. Composiet facings zijn makkelijk te polijsten. Dit gebeurt met dezelfde materialen waarmee de composiet facing bij het maken vormgegeven wordt. In beide gevallen kun je de facings laten polijsten bij je tandarts. Vooral voor composiet facings is het niet gek om deze periodiek te laten polijsten.

Facings Deventer

Peak Dentistry is bij uitstek de plek om facings te laten aanbrengen. Peak is gespecialiseerd in functioneel en esthetische tandheelkunde. Ons doel is altijd het herstellen van het gebit op een natuurlijke manier. Vooral bij facings is het belangrijk dat de facings aanzien en voelen als de eigen tanden. Bij Peak dentistry bieden wij zowel de mogelijkheid voor facings van composiet of porselein.

Benieuwd naar een Facings behandeling in Deventer bij Peak Dentistry? Bij ons kun je altijd terecht voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek leggen we uit hoe de behandeling eruit ziet en wat wij voor jou kunnen betekenen. Na de kennismaking kunnen de specialisten een grove schatting doen betreft de kosten.

Waar moet ik rekening mee houden als ik facings wil?

Voor de meesten zijn facings een geschikte oplossing voor een mooier gebit. Toch zijn facings niet altijd voor iedereen geschikt. Het gebit moet geschikt zijn voor de behandeling.

Zo kunnen facings niet geplaatst worden bij tandbederf of te weinig glazuur op de tanden. Ook mogen er geen ontstekingen zijn op moment van behandeling. Als een tand of kies te beschadigt is, kan een kroon een alternatieve oplossing zijn. Knars je tanden? Dan is het verstandig een bitje te laten maken. Zodat de facings niet beschadigt kunnen raken tijden het slapen.

Als de conditie van de tanden niet goed genoeg is heeft het plaatsen van facings niet zoveel zin. Facings gaan het langst mee met een goed gebit.
Tijdens het kennismakingsgesprek wordt beoordeeld of het gebit geschikt is om facings te kunnen plaatsen. Daarbij kan het verstandig zijn om eerst behandelingen te plannen met een mondhygiënist. Om samen de mondgezondheid te verbeteren voor de start van de behandeling.

Kroon of facing?

Wanneer een facing niet geschikt is, heb je kans dat een kroon de ideale oplossing is. Het verschil met facings is dat een kroon over de gehele tand heen gaat. Facings worden alleen op de voorkant van de tand aangebracht.
Facings hebben geen extra mondzorg nodig, kronen daarentegen wel. Een Kroon is gevoeliger voor tandbederf of ontstekingen. Daarom moet een kroon extra goed geflost worden onder het tandvlees.

Worden facings vergoed door de verzekeraar?

Facings worden niet vergoed door basis verzekeringspolissen. Vergoeding door verzekering is alleen mogelijk bij aanvullende tandartsverzekeringen. Bij verzekeraars krijg je vaak een percentage kosten vergoed per jaar. Dit geldt ook voor overige tandheelkundige behandelingen waar facings onder vallen voor medische redenen.

De meeste verzekeraars vergoeden facings niet op basis van cosmetische redenen. Wees je daarvan bewust voordat je een kennismakingsgesprek aanvraagt.

Facings tips

Een facings behandeling doet een gebit weer stralen. Kies daarom voor een ervaren tandheelkunde praktijk. Het liefst met restauratieve of esthetische tandheelkunde als specialisatie. Bij Peak snappen we dat een facings behandeling voor velen spannend is. Onze professionals Geert Landman en Xander Rijpstra zijn gespecialiseerd in Restauratieve en esthetische tandheelkunde.

Maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek waarin in alle rust jou de behandeling wordt uitgelegd.

 

Xander Rijpstra & Geert Landman

Een perfecte glimlach

Wij streven ernaar op elk moment en bij elke cliënt, zowel esthetisch als kwalitatief, het best mogelijke resultaat te behalen. Daarom werken wij met een behandelplan op maat: bij elke cliënt bespreken we de individuele wensen en mogelijkheden en maken we een ontwerp dat precies is afgemeten op de cliënt. Elk gebit is anders, elk behandeltraject is anders.