Parodontitis
Wat is parodontitis?
Parodontitis is een ernstige tandvleesontsteking die veroorzaakt wordt door een slechte mondhygiëne, mogelijk in combinatie met een verminderde weerstand. Parodontitis ontstaat wanneer ontstoken tandvlees (gingivitis) niet behandeld wordt. De ontsteking verergert en breidt zich uit naar het kaakbot. Het terugtrekkend tandvlees, dat normaal direct tegen de tanden en kiezen aanligt, zal geleidelijk loslaten. In de tussenliggende ruimtes (de zogeheten pockets) vormt zich nieuwe tandplak. Die pockets worden steeds dieper en de tandplak verkalkt deels tot tandsteen. Bij zo’n voortschrijdende ontsteking zal steeds meer kaakbot afbreken; kaakbot dat eenmaal verdwenen is komt niet meer terug. Tanden en kiezen gaan los gaan zitten en zullen uiteindelijk uitvallen. Daarom is het zo belangrijk om (beginnende) tandvleesontstekingen tijdig aan te pakken en parodontitis te voorkomen.
Wat zijn de symptomen van parodontitis?
Een beginnende tandvleesontsteking wordt niet altijd door de patiënt als zodanig herkend. Daarbij trekken veel mensen pas aan de bel wanneer de symptomen verergeren en dan is de ontsteking vaak al verder gevorderd. Parodontitis is te herkennen aan rood, gezwollen, gevoelig en teruggetrokken tandvlees dat bloedt tijdens het tandenpoetsen of het eten van harde dingen. Ook een slechte adem en een vieze smaak in de mond zijn veelvoorkomende symptomen. Daarnaast kun je last hebben van overgevoeligheid voor temperatuurverschillen, wat je vooral merkt als je bijvoorbeeld hete thee drinkt of een ijsje eet.
Heb je last van bloedend, ontstoken en terugtrekkend tandvlees?
Hoe ziet een parodontitis behandeling eruit?
Een beginnende tandvleesontsteking kan doorgaans worden verholpen door een goede mondhygiëne. Dat wil zeggen twee keer per dag poetsen en dagelijks de ruimtes tussen de tanden reinigen met behulp van flosdraad, tandenstokers of ragers. Daarnaast is een professionele behandeling door de mondhygiënist nodig; die kan de plaque en het tandsteen ook op de voor jou niet bereikbare plekken verwijderen. Indien de ontsteking van het tandvlees in een gevorderd stadium is, dan spreken we van parodontitis. In dat geval zal je tandarts je doorverwijzen naar de parodontoloog, die gespecialiseerd is in het behandelen van tandvleesproblemen. Aan de hand van een mondonderzoek en röntgenfoto’s zal de parodontoloog de ernst van de parodontitis evalueren en een persoonlijk behandelplan opstellen. Indien er sprake is van tandsteenvorming in pockets die zo diep zijn dat ze niet op de reguliere manier gereinigd kunnen worden, dan kan een flapoperatie noodzakelijk zijn. Daarbij wordt (onder plaatselijke verdoving) een deel van het tandvlees losgemaakt van het onderliggende kaakbot en tijdelijk opzijgeschoven, zodat alles goed gereinigd kan worden. Zeer ernstig ontstoken weefsel kan eventueel meteen verwijderd worden. Na afloop van de reiniging wordt het tandvlees teruggeplaatst en gehecht.
Kan teruggetrokken tandvlees herstellen?
Na het verhelpen van de tandvleesontsteking is een goede nazorg zeer belangrijk. Parodontitis kan namelijk altijd weer terugkomen wanneer de mondhygiëne verwaarloosd wordt. Teruggetrokken tandvlees zal helaas niet meer herstellen; weefsel dat eenmaal is verdwenen groeit niet meer terug. Wanneer het tandvlees zeer ver is teruggetrokken, zorgen de blootliggende tandhalzen echter voor een hoger risico op een terugkerende ontsteking. Bovendien kunnen tanden en kiezen losser gaan zitten, wat alsnog kan leiden tot tanduitval. In zo’n geval kan de parodontoloog (uiteraard in overleg met jou) kiezen voor het uitvoeren van een tandvleescorrectie. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een tandvleestransplantatie of een zogeheten pinhole behandeling.
Een perfecte glimlach
Wij streven ernaar op elk moment en bij elke cliënt, zowel esthetisch als kwalitatief, het best mogelijke resultaat te behalen. Daarom werken wij met een behandelplan op maat: bij elke cliënt bespreken we de individuele wensen en mogelijkheden en maken we een ontwerp dat precies is afgemeten op de cliënt. Elk gebit is anders, elk behandeltraject is anders.